Information

INFORMATION

OM DU VILL VETA MER


Gillets Årskrönika 2020 är nu publicerad på hemsidan, nu med levande presentation av Gillets egen krönikör!


Det var den 26 december år 1906. Konung Oscar II satt på Sveriges tron, Karl Husberg var landshövding i Älvsborgs län och i Stadshotellets festsal i Vänersborg ställde sig Halvord Lydell upp framför en förväntansfull skara Gillebröder för att för första gången läsa en Vänersborgs Söners Gilles Årskrönika. Denna kväll fyllde Gillet ett år och om vår käre broder Lydell visste att han denna kväll skapat en tradition som skulle leva ännu långt över 100 år senare är osäkert. 


Vid varje Högtidsstämma sedan denna decemberdag 1906 har Gillebröderna fått njuta och roas av en krönika över det gångna året. Krönikorna, som tar upp allt från internationella till lokala händelser ur ett vänersborgsperspektiv, har kunnat läsas analogt framför bröderna oavsett två härjande världskrig, spanska sjukan, depressionstider eller andra motgångar - ända tills coronapandemin kom och satte ett tillfälligt stopp för denna form av framförande.


En Gillberoder ger dock inte tappt så lätt och då i synnerhet inte vår mångårige lysande Krönikör Lars Salonen som, med Gillebroder Håkan Lind bakom kameran, här bjuder alla Gillebröder och andra som vill lyssna på Årskrönikan 2020. Gillet håller på traditionerna även om formerna kan ändras - lyssna, njut och roas!


Klicka här för LÄNK till sidan för Årskrönikan!!!


Sångsällskapets Sjung Sjung Stipedium 2021


I år så blev det inte någon officiell utdelning av Sjung Sjung stipendiet den 6 juni, i samband med Nationaldagsfirandet, då detta ställdes in.


Men förra året 2020 så tilldelades Sjung Sjungstipendium på 10 000 kronor till Gustav Ekmark, för visad framstående talang inom sång.


Minonna Nunstedt – mottagare av Vänersborgs Söners Gilles Ungdomsstipendium 2020


Mottagare av Vänersborgs Söners Gilles Ungdomsstipendium 2020 är den 21-åriga rugbyspelerskan Minonna Nunstedt. Stipendiet överlämnades under en enkel ceremoni vid Gillets hus på Kronogatan i Vänersborg söndagen den 22 november.

 

Stipendiet, som är på 10 000 kronor, tilldelades Minonna för hennes synnerligen framstående insatser inom rugbysporten. Redan för 15 år sedan blev Minonna medlem i Vänersborgs Rugbyklubb och har sedan dess varit sporten trogen. Framgångarna har heller inte låtit vänta på sig.


Totalt kan Minonna i dag räkna in fyra SM-Guld varav två för Vänersborg, en för Norrköping och en för Enköpings rygbyklubbar.  Därtill har Minonna nyligen utnämnts till lagkapten för Vänersborgs Rygbyklubb. Hennes goda kamratskap och förmåga att också verka för andras framgång var även det en viktig del i motiveringen för stipendiet.

 

Vänersborgs Söners Gilles Ungdomsstipendium utdelas årligen till enskild ungdom för framgångsrika insatser eller organisation som på ett positivt sätt verkat för ungdomen i Vänersborg.

STIPENDIER

Här kan läsa om vad som är på gång inom Gillet.

HISTORIA

Information om Vänersborgs historia finns samlade här.

PUBLIKATIONER

Alla Årsskrifter sedan 1930 finns att få ladda ned i PDF format.